Magnesium

 “De vonk van het leven”

  • Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid.
  • Magnesium draagt bij tot een normaal energie leverend metabolisme (stofwisseling).
  • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale tanden en botten.
  • Magnesium draagt bij tot een elektrolyten balans.
  • Magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.
  • Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese (het maken van eiwitten in een organisme).
  • Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren.
  • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie.
  • Magnesium speelt een belangrijke rol in het celdelingsproces.

Magnesiumolie kun je in een flesje kopen bij mij in Praktijk Hyacintenlaan.

Magnesium je kunt niet zonder………maar waarom dan?

Magnesium is een heel belangrijk mineraal dat samen met water en zuurstof tot de meest belangrijkste levensbehoeftes van de mens behoort.
Het wordt ook wel “de vonk van het leven” genoemd. Een goed werkend hart is afhankelijk van magnesium. Tevens zorgt magnesium voor het goed functioneren van meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam. Magnesium heeft een zeer grote invloed op de productie, het transport en de opslag van energie. En energie hebben we nodig om te kunnen leven. Tevens zorgt magnesium voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel, reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en zorgt voor de ontspanning van de spieren. Daarbij speelt magnesium een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling en bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem.Dus niet voor niets “de Vonk” van het leven…

Waar komt het vandaan? De zuiverste magnesium ter wereld wordt gewonnen in Nederland. De Zechstein Zee, een oerzee van ongeveer 250 miljoen jaar oud zit voor een deel in Nederland op 1600 meter diep. Hier vindt men nog de meest zuivere Magnesium Chloride. Niet belast met milieu verontreiniging en gegarandeerd vrij van onzuiverheden en zware metalen.

Magnesium en Voeding. Magnesium zit in (donker) groene bladgroenten, cacao, kelp (zeewier), tarweproducten, havermoutpap, zonnebloempitten, noten (amandelen, cashewnoten), bonen, granen (gierst), zaden, algen, roggebrood, bananen, kokos en volle rijst. We zouden voldoende binnen moeten krijgen als je van het bovenstaande voldoende eet maar helaas als gevolg van bodemuitputting, gebruik van kunstmest en industriële voedselbewerking is er nauwelijks nog Magnesium te vinden. Hierdoor kan er makkelijk een tekort in het lichaam ontstaan.

Een tekort, waaraan herken je dat ? Een tekort aan Magnesium merk je aan allerlei lichamelijke- maar ook aan geestelijke klachten. B.v.: Spierpijnen in heel het lichaam, ochtendstijfheid, fybromyalgie, astma, diabetes, alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, kanker, hart en vaatziekten, CVS (vermoeidheidssyndroom), migraine, menopauze, osteoporose, SIDS (wiegendood), cariës, RSI, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis, eczeem. De ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst, paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie en schizofrenie.

Om erachter te komen of je een tekort hebt kun je verschillende dingen doen:

1) Een bloedtest laten uitvoeren. Het probleem is wel dat deze bloedcontroles niet nauwkeurig zijn. Er is maar 1% Magnesium in het bloed te vinden, de rest ligt in je botten opgeslagen.

2) Een poosje Magnesium proberen in de vorm van Magnesiumolie en/of Magnesium Bad kristallen en ervaren of het een verbetering geeft.

3) De Magnesium behoefte test doen. Als je 2 vragen met “ja” kunt beantwoorden dan is de kans groot dat je lichaam behoefte heeft aan meer magnesium.

  • Heb je last van een van de volgende klachten? Pijnlijke voeten, verkrampte of verstijfde spieren, nekkramp, slapeloosheid, vermoeidheid, fibromyalgie, hyperactiviteit, tics in het gezicht en ogen, hartritmestoornissen, migraine, spastische darm, niet kunnen ontspannen, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen, angst, overgevoeligheid voor geluid en licht, slecht slapen, reumatische klachten, eczeem.
  • Ben je ouder dan 55 jaar?
  • Heb je veel stress of heb je recentelijk een operatie gehad?
  • Drink je veel koffie, thee of andere cafeïne houdende dranken?
  • Drink je regelmatig koolzuurhoudende dranken?
  • Drink je meer dan 8 alcoholische dranken in de week?
  • Gebruik je suiker of andere zoete levensmiddelen?
  • Gebruik je medicatie voor vocht afdrijving, je hart, astma of gebruik je de pil?
  • Gebruik je maagzuurremmers?
  • Neem je Calcium zonder Magnesium?

Ouder worden, stress, ziektes en een verhoogd medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat het Magnesium gehalte te laag is voor een goede gezondheid.

Hoe extra magnesium toedienen? Omdat er in voedsel tegenwoordig te weinig Magnesium zit en aangezien ons lichaam zelf geen Magnesium kan aanmaken is het verstandig om extra Magnesium toe te dienen.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Magnesium olie. Dit kan direct op de huid worden aangebracht. Magnesium wordt direct via de bloedbaan in de lichaamscel opgenomen (transdermaal) om zo het tekort aan te vullen. De dosering is te berekenen door je gewicht delen door 5. Dus als je 60 kg weegt is het aan te raden 12 sprays per dag aan te brengen op de huid.

Voordeel: 100% natuurlijke samenstelling.  Nadeel: Sommige mensen vinden de olie plakkerig aanvoelen.

  • Magnesium olie kun ook aan je glas water spuiten. Voordeel: 100% natuurlijke samenstelling en doordat het water iets zouter gaat smaken ga je vanzelf meer water drinken. Nadeel: Niet iedereen vind de smaak fijn. Dosering zie olie.
  • Magnesium badkristallen. Te gebruiken in een voetenbad of ligbad. Dosering voetenbad: een kopje magnesium (125 gram) op 2 liter water.  Dosering ligbad (120 liter) 500 – 750 gram per bad. Voordeel: extra krachtig door een magnesiumgehalte van 47% en je hebt er gelijk een ontspannend moment bij. Nadeel: Je moet er tijd voor vrijmaken.
  • Voordeel: makkelijk in het gebruik. Nadeel: Pillen bevatten veel vulstof en magnesium wordt slechts gedeeltelijk via de maag opgenomen.

Bron: Zechstein Ancient Magnesium informatiecentrum Nederland